6! Poliția turistică!

S-a consumat primul Forum Național al Ghizilor din România. De ce tocmai primul vă întrebați, probabil. Ei bine, ca să încerc să vă răspund cu subtilitate, fiindcă, deși au fost “mulți” cei cărora le-a păsat de „vocea ghizilor”, au dat de următoarea dilemă: cum să aduni ghizii români într-un cerc organizat, când ei sunt mai mereu plecați?! Într-un final, InfoTravelRomânia a rezolvat dilema, iar felicitările îi revin. 

Pe ordinea de zi s-a situat ambițios înființarea poliției turistice în România. Când am aflat despre doleanța oamenilor care tranformă turismul în povești (și, credeți-mă, munca este incredibil de grea, mai ales când sunt multe frunze veștejite!), mintea mea a început să clocotească. Problema, să nu fiu înțeles anapoda, nu pleacă de la concept (de altfel, foarte bun și normal), ci mai degrabă de la infrastructură. Se dorește ca Inspectoratele Județene de Poliție să aibe câte un departament de turism, iar polițiștii, pe lângă sarcinile deja atribuite, să fie instruiți și în acest sens.

Multe țări turistice, precum Grecia, Turcia, Spania etc., au deja implementată o astfel de poliție. Decât că aceștia au o cultură și o educație în acest sens. Polițiștii lor cunosc amplasarea obiectivelor turistice și chiar multe lucruri despre ele, cunosc limbi străine (2-3), știu să comunice cu zâmbetul pe buze preț de câteva secunde cu turiștii și să le spună un prietenesc bine ați venit! sau cu ce vă putem ajuta? Dintr-odată, polițistul trebuie facă și un pic pe ghidul turistic.

Ca polițist în turism, trebuie să devii parte integrantă în imaginea destinației respective (un mod de organizare îl regăsiți în imaginile de mai sus). Pe de altă parte, aceștia un rol de control. În fapt, se dorește înființarea unui radar cu privire la activitatea turistică (care să ia măsuri și să acorde amenzi) – cam ceea ce hibridul de minister/autoritate de turism nu (prea) face.

Susțin înființarea poliției turistice în România. Scopul ei nu este decât de protecție și siguranță publică, ci și să tragă pe dreapta ghidăria cu problemele ei, pentru că sunt multe infracțiuni care se pot face în zona asta (exemplu simplu, ghid fără ecuson/atestat). Dar acești oameni nu se formează peste noapte (mai ales când sunt deja o groază de probleme în poliția română), iar, din câte știu, justițiarii există doar în filmele de Hollywood.

Îți place DORDETUR?

Nu ezita să dai un LIKE pe www.facebook.com/dordetur și un FOLLOW la blog.

Mulțumesc pentru susținere.

Reclame

Posted on 19 februarie 2015, in Zoom and tagged . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: