Chei frumoase, românești!

Cerul ni se înfățișează, pe alocuri, ca o mică fereastră, pe unde razele calde ale soarelui se coboară mlădios pe pământul rece, iar muntele – ca un vlăjgan – ne îmbrățișează aproape sufocant cu versanții săi calcaroși. Cam așa aș caracteriza frumusețea necontenită a Cheilor Bicazului – un loc atât de pătrunzător, încât până și cel mai insensibil individ se lasă înduplecat. Măcar pentru o clipă.

cheile bicazului visit bicaz

Imagine preluată de pe pagina de facebook VisitBicaz.

Peisajul format de dibăcia râului Bicaz, afluent al Bistriței, prin mantia calcaroasă a Munților Hășmaș (sau Hăghimaș) face parte din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, unde natura trebuie respectată, nu dominată. Frumusețea acestor chei (poate cele mai spectaculoase, luând în calcul și popularitatea lor), un culoar între Transilvania și Moldova, se întinde pe aproximativ 8 km, între stațiunea Lacul Roșu și comuna Bicazu Ardelean (dinspre Gheorgheni spre Bicaz). Rutier vorbind, zona se accesează prin DN12C un drum de tranzit, destul de intens circulat – ceea ce pe mine personal mă îngrijorează. Aș fi preferat (deh, îmi imaginez doar) ca aceste chei ale Bicazului să fi fost un veritabil pasaj pietonal. Un loc al oamenilor și al naturii.

raul bicaz dordetur

Râul Bicaz, mic și dârz.

Luate la pas (mi se pare o ofensă să nu cobori din mașină pentru câteva minute…), sunt un adevărat paradis. Poate unii mă vor contrazice și au alte preferințe în materie de chei (fiindcă avem destule), dar sunt sigur că alpiniștii îmi vor da dreptate.

printre cheile bicazului

La plimbare prin micuțul canion.

o mica cascada bicaz dordetur

Un „pui” de cascadă!

Micuțul canion reprezintă o adevărată oază de relaxare. Pe lângă plimbarea de-a lungul său, atracția cea mai căutată este stațiunea Lacul Roșu, despre care am vorbit aici. Pentru cei cu poftă de munte sunt, fără îndoială, câteva trasee de-ți taie respirația și care ascund bogății ale reliefului carstic (peșteri, avene etc.)

de-a lungul cheilor bicazului

Drumul de tranzit ne cam deranjează…

Gatul Iadului

La Gâtul Iadului – cel mai îngust punct, unde șoseaua este în „ac de păr”.

Piatra Altarului

Piatra Altarului, 1154 m, paradisul alpiniștilor. Aici se spune că dacii liberi își țineau ceremoniile de cult.

Revenind în timp, epoca comunistă promova Cheile Bicazului drept un loc unde se odihnesc cei care muncesc, sub o propagandă bine nuanțată (video). Locul „trăia” sub lumina palidă, dar benefică a „reflectoarelor”.

shopping cheile bicazului

Shopping Bicaz.

Nu închei fără să spun câteva cuvinte despre orășelul Bicaz (județul Neamț), care se află la vreo 20 de km. Ca o glumă, preluată și pe care o transmit mai departe, denumirea reprezintă adaptarea în românește a cuvântului englezesc because. 😀 Așadar, micuța localitate de la poalele Ceahlăului se identifică cu barajul de acumulare Izvorul Muntelui (Lacul Bicaz – cel mai mare lac antropic de pe râurile interioare ale țării), unde statornicește de peste 50 de ani hidrocentrala Bicaz-Stejaru.

panorama cheile bicazului dordetur

Panoramă asupra Cheilor Bicazului.

Îți place DORDETUR?

Nu ezita să dai un LIKE pe www.facebook.com/dordetur și un FOLLOW la blog.

Mulțumesc pentru susținere. 🙂

FIȚI TURIȘTI CU BUNĂ ATITUDINE!

Reclame

Posted on 9 octombrie 2014, in Călător în țara mea and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: