Povești de la Dunăre: ascensiune pe Ciucaru Mare

Vă spuneam eu cândva, mai exact aici, că voi continua poveștile dunărene, odată și odată. Ei bine, așteptarea a luat sfârșit!

Continuăm expediția pe Dunărea Albastră din Golful Mraconia, urmând cursul rutier DN 57 până în micuța localitate rurală Dubova. Dunărea se cere privită permanent, și cu greu poți să nu i te supui. În apele ei se oglindește peisajul montan, care o poartă asemenea unei zeițe în drumul ei necontenit. 

dordetur dunarea albastra

Dunărea, cu șarmul ei incontestabil

dordetur peisaj sarbesc dunarea

Vedere spre partea sârbească

Odată ajunși în Dubova, suntem nevoiți să localizăm poarta de acces spre unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din România. „Crede și nu cerceta” se transformă în „crede și cercetează”. Această căutare nu ar trebui să dureze prea mult, mai ales că există și indicatoare. Cert este că ascensiunea pe Ciucaru Mare (316 m) – un fel de munte mai „tocit” (unii îi zic chiar deal) – începe direct din DN 57, spre ieșirea din Dubova, în imediata apropiere a unui bar comunal și a unui „teren de fotbal”, unde văcuțele sunt angajate pe post de „mașini” de tuns iarba.

loc ascensiune ciucaru mare dunare

În partea stângă, după bar, este poteca. Te anunță și indicatoarele de acest lucru

Traseul (semnalizat cu triunghi galben) prin pădurea Ciucaru Mare este plăcut și antrenant în același timp, iar la finalul lui se poate resimți un pic oboseala. E tocmai acea senzație care te îmbie la un somn odihnitor.

Durata este relativă, în funcție de ritmul fiecăruia. Aș spune că traseul dus-întors se poate realiza într-o oră, iar 30 de minute sunt suficiente pentru admirarea peisajului, odihnă și fotografii. În orice caz, traseul este accesibil, fiind păcat să îl omiteți.   

Drumeția, sub umbrela pădurii, este numai bună, cum se spune. În această perioadă domină verdeața arbuștilor în contrast cu coloristica florilor de munte. Poți să îți dorești ceva spectaculos? Cu siguranță, DA! Defileul Dunării, la Cazanele Mari. Pe platoul calcaros Ciucaru Mare ești unde trebuie.

dordetur platoul ciucaru mare dunarea

Platoul Ciucaru Mare, Parcul Natural Porțile de Fier. Câțiva pași și vedem…

dordetur dunarea  cazanele mari

…un peisaj de vis: Dunărea la Cazanele Mari

dordetur defileul dunarii

Defileul Dunării la Cazanele Mari (în amonte de Dubova) are 3,8 km lungime, 200-250 m lățime și cam 45 de m adâncime. Pe partea cealaltă a fluviului se află Parcul Național Djerdap, din Serbia. Muntele Veliki Strbac se înalță la 768 m altitudine.

Ascensiunea nu pune probleme. Suișurile îți mai colorează obrajii, iar vipera cu corn – pentru că suntem pe teritoriul ei – nu tinde să deranjeze. Poate sună cam scary pentru unii dintre noi, dar aceste vietăți reacționează când sunt provocate și, de regulă, nu apar pe potecile turistice. Eu personal nu am socializat cu acest gen de localnici.

Echipamentul trebuie să fie minim și lejer. Eu aș merge pe niște pantaloni lungi (un plus de protecție), o șapcă de soare (dacă vă știți cu probleme) și adidași/bocanci ușori – de trekking – care vă vor fi utili ca aderență în porțiunile mai greuțe, dar și pentru confort.

Foarte important, nu uitați de apă!… și poate o ciocolată, ca doză de energie.

Traseul, parte integrantă a Parculului Natural Porțile de Fier, este supus conduitei ecoturistice, iar regulile sunt făcute să fie citite și, mai important, respectate. Natura ne oferă multe și cere atât de puțin în schimb.

Mi-am promis că mă voi întoarce în defileul Dunării. Nu de alta, dar Dunărea se cere explorată și pe apă! Slavă Domnului, soluții sunt.

dordetur nava  dunare

Un fel de croazieră! 🙂

Îți place DORDETUR?

Nu ezita să dai un LIKE pe www.facebook.com/dordetur și un FOLLOW la blog!

Mulțumesc pentru susținere!

FIȚI TURIȘTI CU BUNĂ ATITUDINE!

Reclame

Posted on 21 iunie 2014, in Călător în țara mea and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: