Moldovița, ce nume de alint!

Îmi este dor de ținutul Bucovinei, denumită și Țara Fagilor – unde plaiurile mioritice te emoționează dacă simți adevărata esență a neamului nostru românesc. Regiunea este un adevărat ambasador al turismului autohton, cu foarte multe tradiții și obiceiuri, gastronomie locală, monumente de artă tradițională, ospitalitate, peisaje naturale (frumoasele obcine bucovinene), și, nu în ultimul rând, arhipelagul mănăstiresc întâlnit aici – 8 mănăstiri sunt sub tutela Unesco și se regăsesc în lista patrimoniului mondial!

Bucovina

Plaiurile mioritice ale Bucovinei!

Am călătorit pe Drumul Ouălor Încondeiate din județul Suceava și m-am oprit în comuna Vatra Moldoviței  – un loc liniștit și mai puțin frecventat turistic. Se ajunge de regulă fie dinspre Câmpulung Moldovenesc (cca. 25 km), fie dinspre Suceava (cca. 70 km). Mănăstirea Moldovița, atracția principală,  este o mănăstire de maici având hramul Bunei Vestiri, care se sărbătorește pe 25 martie.

Drumul Oualor Incondeiate Suceava

Locuri din care nu mai vrei să pleci…

Revenind un pic în timp (un pic mai mult), se pare că Alexandru cel Bun, la început de secol XV,  construiește aici o biserică de piatră (în locul unei biserici de lemn), având și un rol de observare, fiind foarte bine fortificată! Din păcate, la sfârșit de secol, lăcașul suferă mari pagube în urma unei alunecări de teren (câteva ruine pot fi văzute și astăzi), dar Petru Rareș ridică o nouă mănăstire, mai la șes, în anul 1532, de care ne putem bucura și noi astăzi.

Nu putem vorbi despre o mănăstire fără a cunoaște câteva detalii despre ctitorul ei. Petru Rareș este fiul lui Ștefan cel Mare, un lucru întârit atât de trăsăturile asemănătoare, cât și de pasiunea pentru artă.  În plan familial, a fost foarte activ, având trei soții și foarte mulți copii – numai cu Elena Brankovici, ultima soție cu ramuri sârbești, a avut patru! Poate cel mai sonor nume este Ruxandra, nimeni alta decât viitoarea soție a domnitorului Alexandru Lăpușneanu (cel știut în istorie pentru replica dacă voi nu mă vreți, eu vă vreu!). În plan politic, respectiv ca domn al Moldovei (două domnii, 1527-1538/ 1541-1546), s-a remarcat mai puțin și a pierdut cetatea Sucevei în lupta cu Suleyman Magnificul! :). După o perioadă de neliniște în Moldova – trădări boierești, năvălire otomană și tătară (timp în care au fost devastate și vandalizate multe locuri), Petru Rareș își recapătă tronul direct de la Constantinopol. Vă dați seama cum și în ce condiții.

Manastirea Moldovita - bustul ctitorului Petru Rares

Bustul lui Petru Rareș, ctitorul Moldoviței. De știut faptul că acesta este înmormântat la Mănăstirea Probota, o altă ctitorie de a sa!

De remarcat la viața acestui domnitor este atașamentul pentru credință și biserică, dar și pentru artă. Soția sa, Elena Rareș, considerată a fi un model feminin al acelor vremuri, avea și ea înclinații culturale și era o mare iubitoare de patrie. Împreună ctitoresc mai multe biserici din zona Moldovei, mai mult sau mai puțin cunoscute trecătorilor.

Arhitectura mănăstirii Moldovița urmărește în linii mari mult cunoscutul stil bizantin, îmbinat cu așa-numitul stil local românesc (sau stilul moldovenesc din epoca lui Ștefan cel Mare), la care se adaugă elemente gotice. Se întâlnesc destul de multe asemănări cu o altă mănăstire frumoasă a Bucovinei – mănăstirea Humor.

Complexul monahal este împrejmuit de ziduri înalte, iar intrarea se face printr-un turn masiv, care cândva era păzit cu strășnicie, însă astăzi nu te împiedică nimeni să intri. Astfel, în stânga găsești un butic din lemn, cu tot felul de obiecte bisericești, o fântână numai bună ca să-ți potolești setea, și tot aici se întind în lung chiliile mănăstirești. În centru stă poziționată zvelta mănăstire, care, deși nu foarte mare ca lățime, se înalță sus, spre Dumnezeu. Moldovița prezintă un plan trilobat, așezată pe un soclu de piatră, iar ferestrele și intrările au aspect de arc frânt. În privința picturii, realizată cinci ani mai târziu, în 1537, de pictori pricepuți, școliți, se pare, de celebrul Toma din Suceava, nuanțez aspectele care o evidențiază și care mi-au stârnit până la urmă curiozitatea.

Manastirea Moldovita - turn

Pe aici intrăm ! 🙂

Manastirea Moldovita - intrare turn

În gangul turnului. Parcă am intra într-o cetate…

 

Manastirea Moldovita - butic religios si fantana

Buticul cu obiecte bisericești și fântâna cu apă rece și bună!

Manastirea Moldovita

Mănăstirea Moldovița – Unesco

Manastirea Moldovita - chiliile manastiresti

Aspect din curtea mănăstirii. Chiliile mănăstirești.

Pictura exterioară, dominată de nuanțe de albastru, se remarcă lângă pridvor cu Asediul Constantinopolului – una dintre cele mai  valoroase fresce din Bucovina, în care realitatea și imaginația pictorului au conlucrat într-un mod interesant, prin dublul sens creat de evenimentele din 626 (asediul păgânilor și „intervenția” miraculoasă a Maicii Domnului), respectiv 1453 (căderea Constantinopulului sub Imperiul Otoman).

Manastirea Moldovita, ce nume de alint!

Pictura exterioară bine conservată din 1537!

Manastirea Moldovita - Cinul

Cinul – legătura dintre Biserica triumfătoare din Cer și cea luptătoare de pe Pământ.

Manastirea Moldovita - fatada de sud

Frescă – fațada de sud

Manastirea Moldovita - Asediul Constantinopolului

Fragment din fresca Asediul Constantinopolului!

Pictura interioară, dominată de nuanțe de galben, este valorificată de Răstignirea Domnului din naos, considerată a fi cea mai valoroasă realizare tematică din Bucovina și care se aseamănă cu arta din Renaștere.

Manastirea Moldovita - pridvor

Pridvorul închis al Moldoviței!

Manastirea Moldovita - Rastignirea Domnului din naos

Răstignirea Domnului din pictura naosului. Am omis să realizez fotografia. Mulțumesc CrestinOrtodox.ro!

Nu plecați înainte să pătrundeți și în clisiarnița cu turn (la intrare vă întâmpină bustul lui Petru Rareș), o clădire simplă, dar frumoasă, în care se păstrează anumite bunuri bisericești, fiind folosită și ca loc de reședintă pentru anumiți oaspeți. Ce voiam să nuanțez, însă, este că aici este amenajat un interesant muzeu în care avem câteva lucruri inedite: tronul lui Petru Rareș, o psaltire din secolul XVII, dar și un măr de aur. Nu este vreun măr de aur din povestea lui Prâslea cel Voinic, ci o distincție acordată de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET) în anul 1975! – o mândrie națională spune.

Manastirea Moldovita - Clisarnita - Muzeu

Clisarnița Moldoviței. În prezent avem amenajat un muzeu cu obiecte inedite!

Manastirea Moldovita - Marul de Aur

Ops! Mărul de Aur fotografiat cam neregulamentar. Se reflectă și autorul blogului, dar asta contează mai puțin!

Sunt convins că dacă ajungeți în Bucovina veți trece și pe la Mănăstirea Moldovița, pentru că, deși nu este la fel de mediatizată, prezintă foarte multe aspecte de luat în seamă. Vizitarea acestui mic colț al credinței și al învățăturii, totodată, te face să apreciezi munca tuturor celor care au contribuit la ridicarea sfântului lăcaș, dar mai ales te face să apreciezi ceea ce ai primit de la Dumnezeu.

Vatra Moldovitei - oua pictate

La ieșire am fost întâmpinat cu ouă!

Vatra Moldovitei - oua incondeiate

… de Bucovina, frumos încondeiate!

Îți place DORDETUR? Nu ezita să dai un LIKE pe www.facebook.com/dordetur.

Mulțumesc pentru susținere!

FIȚI TURIȘTI CU BUNĂ ATITUDINE!

 

  

Reclame

Posted on 25 aprilie 2014, in Călător în țara mea and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. Da, ți-am vizualizat articolul. Am fost și eu prin mai multe locuri, le tratez pe rând :). Legat de aceste zone turistice… sunt încântătoare. M-aș reîntoarce cu drag. Sunt sigur că o voi face la un moment dat.

  2. Cea mai frumoasa vacanta din Romania a fost un circuit in Maramures si Bucovina. Am vizitat, ca si tine, printre alte manastiri, si Moldovita, am pasit pe Drumul Oualor Incondeiate (am facut si eu poza la panou) si m-am bucurat de toate locurile vizitate. A fost extraordinar pt. ca mi s-a implinit un vis pe care-l aveam inca din copilarie…Am scris pe blogul meu despre acest circuit.

  1. Pingback: Dordetur, sub lupă (2) | dordetur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: