Povești de la Dunăre: naufragiu turistic în Golful Mraconia!

Chiar dacă mă zbat cu o răceală de sezon frumos căpătată, nu pot sta locului deloc și continuă să îmi fie dor de locurile pe unde am colindat. Mă frământă niște amintiri zdravăn de frumoase din timpul Facultății de Geografie. Prima mea aplicație practică serioasă, la drum lung dar plin de frumuseți turistice, se întâmpla prin mai 2009. Privesc ghidul de drum, mototolit de la momentele de întrebuințare, și mă asaltează o mulțime de sentimente. Am avut un program de tip travel and learn (5 zile) în care am vizitat sud-vestul țării noastre, de îmi venea să plâng de oftică când am ajuns înapoi în București. De fapt ce să o mai lungesc, căci ceea ce m-a debusolat complet are un nume: Dunărea. Cum traseul Dunării românești ne oferă multe atracții turistice (puțin mediatizate, din păcate!), voi naufragia în acest articol în Golful Mraconia, iar dacă ne ține Dumnezeu sănătoși și cuminți vom continua poveștile cu specific dunărean.

Pentru cei care stau cu un băț în mână, de care se înnoadă o ață trainică ce are la capăt un cârlig cu momeală, locul acesta este mană cerească. Așadar, din punct de vedere pescăresc – la pescari mă refeream mai sus (activitate pe care o practicam și eu în trecut, mai deloc în prezent), zona aceasta este recunoscută pentru mari capturi în materie de pește. Pentru călătorii cu rucsac și toiag, Golful Mraconiei (care se traduce din slavă ca „loc ascuns” sau „apă întunecată”), pe lângă peisajul natural, asigurat fără doar și poate de mari actori (Dunărea și Carpații), ne așteaptă cu două obiective interesante și inedite aș spune: măreața statuie a lui Decebal și micuța mănăstire Mraconia. La aceste două obiective turistice ajungem de-a lungul DN 57 care leagă Orșova de Moravița, drumul nefiind prea grozav, dar chiar nu mai contează când peisajul spectaculos de aici îți scaldă din abundență privirea.

Golful Mraconia Dunare

Localizarea Golfului Mraconia (Google Maps)

DN 57 Dunare

La Decebal facem popas

După „modelul senzațional!”, dragi cititori, am regăsit statuia lui Decebal! Nu vă faceți griji, ea nu s-a mutat din loc (este și cam dificil de altfel), dar parcă intrase într-un con de umbră, fără să dau vina pe norii de pe cer. Localizată între Eșelnița și Dubova, la aproximativ 20 km de micuța dar cocheta Orșovă, statuia se mândrește (ar trebui și noi, românii) cu un statut important: cea mai înaltă construcție sculptată în piatră din Europa (55 m). Nu-i de ici, de colo. Chiar dacă concurența la nivel mondial este acerbă (statui și monumente din piatră care mai de care… mai ales pe tărâmul asiatic), dacul Decebal (ca idee) este cu 10 m mai mare decât anticul și fostul Colos din Rodos și cu 8 m mai mare decât statuia Mântuitorului, din Rio. Drept model de construcție se pare că ar fi fost celebra sculptură a președinților americani, prezenți pe Muntele Rushmore din Dakota de Sud.

Statuia lui Decebal Dunare

Dacul Decebal

Amplasarea nu este chiar întâmplătoare, pentru că pe cealaltă parte a Dunării (malul sârbesc), găsim Tabula Traiana – monument din piatră în memoria cuceririi romane, prin Drumul lui Traian către Dacia. Construcția a fost destul de anevoioasă pe afluentul Dunării (râul Mraconia) și a durat cam 10 ani (1994-2004). Numele celui care a finanțat proiectul (un controversat om de afaceri, împătimit se pare de istorie) stă scris la bază, Decebal Rex – Dragan Fecit, o idee care personal nu prea mă încântă, dar felicit inițiativa proiectului!

Lacul Mraconia

Râul Mraconia

După ce am căscat ochii la monumentul ridicat în cinstea ultimului rege al Daciei, pornim agale spre mănăstirea Mraconia, aflată la câțiva pași turistici. Traversăm viaductul privind frumusețea incontestabilă a Dunării, care asemenea unei femei cu șarm iși clocotește frumusețea, căci doar suntem la Cazane!

Viaduct Golful Mraconia

Viaductul Mraconiei. Zona Cazanelor Mici

Când am văzut micuțul lăcaș de cult am crezut că puterea divină îl menține deasupra Dunării. Trebuie evidențiată amplasarea îndrăzneață a bisericuței, pe un fost loc de observație asupra celui de-al doilea fluviu european ca lungime. Construită inițial prin secolul 15-16 (există un semn de întrebare asupra anului exact) sub hramul Sf. Ilie, mănăstirea Mraconia nu s-a bucurat de succes monahal, fiind supusă multor evenimente, cum ar fi asprele războaie ruso-austro-turce. Abandonată și aproape dispărută, se începe refacerea ei prin perioada interbelică, lucrările ajungând, se pare, la un stadiu destul de avansat. Ghinionul s-a numit ateul Ceaușescu, care a dorit o hidrocentrală puternică pe Dunăre, iar în 1967 așezământul religios este demolat și inundat prin realizarea barajului Porțile de Fier I. Așadar dacă auziți de misterioasa denumire mănăstirea de sub ape, se face referire la ruinele ce încă există și chiar pot fi văzute la un nivel scăzut al apelor Dunării.

Manastirea Mraconia Dunare

Micuța mănăstire de pe malul Dunării

După tot acest șir de întâmplări neplăcute mănăstirea Mraconia este reconstruită și prinde contur la începutul anilor 2000, sub hramul Sfinților Mihail și Gavril, respectiv Sf. Treime, fiind o mănăstire de maici. Chiar dacă nu este un monument de cult pus în lumina reflectoarelor, el se bucură de o mică dar benefică promovare internațională a Dunării, unele materiale incluzând și bisericuța, care sigur atrage priviri.

Manastirea Mraconia pilda

O interesantă pildă religioasă

Dacă nu ați ajuns în Golful Mraconiei, luați calea Dunării (unde găsiți unul dintre cele mai frumoase defilee…) și faceți o incursiune în noul an care stă să bată la ușă. Nu aveți ce regreta, pe cuvânt!

Rămâneți cu bine până la următorul articol DORDETUR!

FIȚI TURIȘTI CU BUNĂ ATITUDINE!

Reclame

Posted on 22 decembrie 2013, in Călător în țara mea and tagged , , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. Una din cele mai spectaculoase panorame o ai din parcarea de la capatul gofului Mraconia, la intrarea in Cazanele mici … de o parte intinderea aparent molcoma a apelor golfului, iar de cealalta parte intrarea in Cazane.

  1. Pingback: Povești de la Dunăre: ascensiune pe Ciucaru Mare |

  2. Pingback: Dordetur, sub lupa! | dordetur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: