Mănăstirea Bârsana, între Cer și Pământ!

Sf. Treime - compusă din biserică, altarul de vară și turnul clopotniță

Pe armonioasa vale a Izei, sub pitorescul inconfundabil al Maramureșului,  în una dintre cele mai frumoase și mari comune din județ – Bârsana, se află mănăstirea cu același nume. De fapt, când spun mănăstire mă refer la un imens complex monahal, poate cel mai organizat și interesant din România!

O incursiune prin Țara Maramureșului, fără a trece pe la mănăstirea Bârsana, nu este neapărat o excursie ratată (cu toate că asta am vrut să spun în primă fază), dar nici nu știți ce minunăție pierdeți. Obiectivul cultural-religios se situează la aproximativ 20 km de Sighetu-Marmației, principala rută de acces fiind nici prea bunul, nici prea răul DJ 186. Locuri de parcare sunt, Slavă Domnului, existând chiar două opțiuni. Desigur, eu recomand parcarea de la baza dealului și să urcați voi ușurel cu piciorușele date de Dumnezeu.

Numele de Bârsana face referire la tradiția ciobanilor care creșteau oi cu lâna luuungă și deaaasă (bârsane), activitate care se mai păstrează și astăzi în această zonă geografică. Mănăstirea a fost construită undeva prin secolul 16 de dinastia Drăgoșeștilor, avea inițial hramul sfântului ce tocmai l-am sărbătorit pe 6 decembrie – Sf. Nicolae și era o mănăstire de călugări. Asupririle religioase, confiscarea averilor bisericești și atacurile tătarilor din această regiune au dus treptat la moartea lăcașului de închinare. După aproximativ 200 de ani, mai exact în anul 1993, s-a dat binecuvântarea unei noi mănăstiri, pe care o cunoaștem noi astăzi. În prezent este o mănăstire de maici și se află sub hramul celor 12 Apostoli, sărbătoriți cum se cuvine pe 30 iunie, când tot complexul monahal se umple până la refuz de pelerini, turiști și localnici.

Drumul spre Mănăstirea Bârsana începe cu o splendidă poartă maramureșeană, de lemn bineînțeles, frumos decorată, cu șindrilă de brad și nelipsita coadă de rândunică. Șerpuind încet-încet, dăm de intrarea principală ce îți taie răsuflarea: Turnul-clopotniță sau Poarta Cerului. După ce ați depășit acest colos religios… intrăm în Împărăția terestră a lui Dumnezeu. Curtea mănăstirii este spectaculoasă, totul pare calculat la milimetru, iar curățenia și liniștea sunt sfinte… de îți este frică să calci sau să respiri!

Tot ansamblul monahal este construit în proporții covârșitoare din lemn!, de meșteri maramureșeni din Bârsana (adevărați artiști) și cuprinde poarta maramureșeană, turnul-clopotniță, biserica, altarul de vară (sub formă de foișor), aghiasmatarul (poziție centrală, tot sub formă de foișor), stăreția cu paraclisul (ușor de identificat prin frumusețea arhitectonică), casa măicuțelor, casa meșterilor, casa artiștilor, muzeul (inaugurat în 2005) și alte anexe mănăstirești.

Prezentă în categoria celor mai înalte biserici de lemn din lume, cu o înălțime de 57 m (cea mai înaltă este Mănăstirea Săpânța – Peri, cu 78 m!), edificiul religios este ușor de reperat, fiind amplasat pe partea dreaptă cum intrați. Oricum nu știți unde să vă uitați prima dată… eu am rămas preț de câteva secunde de-a dreptul uluit și mă uitam de jur împrejur, neștiind unde să mă opresc. Exteriorul ne încântă cu eleganța sa, iar interiorul  lăcașului este întunecat datorită ferestrelor micuțe în care parcă nici lumina nu vrea să deranjeze. Picturile cu motive florale și icoanele pe lemn sunt remarcabile. O liniște asurzitoare stă așternută pretutindeni, în fiecare colțișor. Așezați-vă pe un scaun și priviți detaliile, luând cu voi la plecare și un pic de liniște sufletească. O găsiți garantat!

Recomand în primul rând ținută și atitudine decentă. Plimbați-vă pe aleile frumos desenate ale complexului monahal savurând din frumusețea existentă aici și observați cât de mult puteți spiritul mănăstiresc. Să aveți timp la dispoziție și să nu vă grăbiți (ar fi ideal), parcurgeți fiecare locșor cu privirea și unde se poate vizitați. Nu ratați muzeul de icoane și carte veche, care pe lângă obiecte religioase, ne oferă și o imagine asupra culturii maramureșene.

După vizitarea mănăstirii de la Bârsana, cum ieșiți pe poarta maramureșeană, se află un loc unde puteți mânca ceva gătit la prețuri foarte bune sau dacă nu, vă puteți achiziționa câteva articole specifice zonei de la magazinele de suveniruri de vis-a-vis.

Cu mare drag să mergeți în acest colț de Rai, unde sentimentele pozitive te ridică la rangul de OM – ceea ce ar trebui să fim în fiecare zi din viață. 

 FIȚI TURIȘTI CU BUNĂ ATITUDINE!

 

Reclame

Posted on 10 decembrie 2013, in Călător în țara mea and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: