Palatul de la Ruginoasa (2): idilele și blestemele vremurilor apuse

Palatul de la Ruginoasa, in contrast cu peisajul

Palatul de la Ruginoasa, in contrast cu peisajul

Dragilor, cum vă promiteam în ultimul articol DORDETUR, nu am încheiat treburile pe la palatul de la Ruginoasa. Mai ne odihnim aici oleacă, așa cum se cuvine unui călător istovit. Mi-a fost greu să încheg toate poveștile amoroase care au ridicat numele comunei de la Ruginoasa la… Rușinoasa (ops, ce urât!). Sunt multe detalii picante, demne de mass-media actuală românească. Decât că, aici vorbim de personalități ce au înfrumusețat istoria țării, indiferent în ce sens și indiferent de ce spun unii sau alții. Parol, să lăsăm lumea să vorbească, că doar am vrut democrație!

Povestea începe cu cel care a construit frumosul palat neogotic, Costache Sturdza, un boier cu influență, bani și proprietăți, care se îndrăgostește și se căsătorește cu Ileana Cosânzeana! Nu râdeți, nu este o glumă, ci se auzea prin târg că Marghiolița Ghika-Comănești era frumoasă. Din cale afară. Până aici, nimic anormal. Dar femeia nu prea era la casa ei, dacă mă înțelegeți. Și cum viața din Iași era tumultoasă, cade în brațele altui boier cu dare de mână, că deh, nu lua vreun sărăntoc. Și astfel Nicolae Roznovanu (proprietarul clădirii în care azi se află primăria orașului Iași, o adevărată frumusețe arhitectonică) se îndrăgostește lulea de aceasta și ajunge să o răpească, ba chiar să fugă împreună. Și ducă-se au fost! Totul se întâmpla la palatul de la Ruginoasa, unde Marghiolița se mutase. Și ca totul să fie scenă de film adevărat, în timpul “răpirii” este ucis fiul lui Costache Sturdza. Se pare că după aceste întâmplări, palatul a încetat să mai fie locuit corespunzător, în ciuda unor încercări ale moștenitorilor. Astfel s-a degradat treptat.

Ajungem la soții Cuza. Domnitorul a răscumpărat moșia de la Ruginoasa, în vederea amenajării unei reședințe de vară. Căsătoria dintre cei doi, a fost mai mult de fațadă. Personalități diferite, mereu la distanță, puțin apropiați. Mai mult decât atât, Alexandru Ioan Cuza, a avut doi copii cu Maria Obrenovici, mult mai frumoasă, mai cu tinerețea la ea și cu un prestigiu social important. V-ați prins în ce calitate. Cert este că nici gentleman-ul Cuza, nici sârboaica cu rang de prințesă, nu au fost uși de biserică. Cei doi băieți, Dimitri și Alexandru, au fost îngrijiți de mama vitregă, doamna Cuza (trebuie precizat că Elena, nu-i putea oferi domnitorului moștenitori… de luat în seamă aspectul!). Soarta copiilor este scurtă și tragică. Dimitri s-a sinucis în palat, din cauza unei servitoare, de care se îndrăgostise, și care se pare că a fost alungată de Elena Cuza, în viziunea ei relația fiind imposibilă și rușinoasă. Se spune că fantoma lui bântuie domeniul de la Ruginoasa și astăzi. Nu pot confirma. Dar nici infirma. Alexandru a reușit să se căsătorească cu Maria Moruzzi. Dar după puțin timp moare, de miocardită. Văduva Moruzzi nu se înțelegea mai deloc cu Elena Cuza (care oricum rămăsese fără drepturi la moșie), iar lucrurile se precipită serios, cu plecarea acesteia din urmă de la Ruginoasa. Rămasă singură după moartea soțului, Maria Moruzzi, și-a găsit un chiriaș la palat. Norocosul (sau nu) era Ion I.C. Brătianu, tânăr inginer la CFR, mai apoi om politic și prim ministru al țării! Cei doi s-au căsătorit într-o zi. Dar au divorțat. În aceiași zi! Blitzkrieg, e puțin spus, nici nu se inventase! O să spuneți ce au rezolvat. Nimic aparent. Dacă ar mai fi ceva de precizat, cu siguranță este copilul din această relație. Nu avea să fie altcineva decât marele nostru istoric, victimă a regimului comunist, Gheorghe I. Brătianu!, amintit la intrarea în curtea palatului. Ce mică-i lumea.

Se pare că Alexandru Ioan Cuza, chiar dacă nu a locuit mai deloc în palatul de la Ruginoasa, își dorea foarte mult ca la bătrânețe să se refugieze aici. Dar acest refugiu a fost mai departe ca loc și mai aproape ca timp, decât credea făuritorul României Moderne. Astfel, după exilul și moartea sa în Germania, domnitorul a fost adus și înhumat aici, dar întâmplările militare și politice din perioada următoare, au tot plimbat rămășițele acestuia, până au ajuns și au rămas la Iași (Biserica Trei Ierarhi). Se spune că și acest aspect ar constitui o parte a blestemului. Se aude prin bătătură, că într-un timp necunoscut deocamdată, osemintele vor fi aduse acasă, unde le este locul de odihnă. Dacă continuă sau nu blestemul, rămâne de… trăit!

Frumosul palat devine spital militar, spital pentru boli TBC și pe deasupra este și afectat de evenimentele din cel de-al doilea război mondial. Blestemat sau nu, soarta lui nu a fost niciodată prea roz. Acum, că lucrurile s-au mai liniștit, se bucură de vizitatori și de aprecieri. Trebuie să adaug că documentele rămase și păstrate (în mare parte datorită doamnei Cuza), au fost de un real folos pentru restaurarea palatului, care păstrează în linii destul de mari aerul din vremurile apuse. Elena Cuza (care a murit se pare într-o sărăcie lucie) are un rol important în istoria palatului, chiar dacă viața ei nu a fost deloc fericită aici. Unii, din contră, afirmă că nici ea nu a fost credincioasă total, dar implicarea și devotamentul ei sunt de apreciat.

Secolul și mileniul în care conviețuim, i-au dăruit palatului din comuna Ruginoasa și mici gadget-uri informative, pe care vă invit să le descoperiți la fața locului. Sper ca luxul și rafinamentul, respectiv idilele și blestemele de aici, v-au făcut cel puțin curioși, încât să mergeți în recunoaștere.

La final, vă invit să vizualizați și o arhivă-foto (link-ul de mai jos) impresionantă și interesantă, mai ales că eu personal nu am putut să realizez fotografii la interiorul cochet al palatului.

LINK: http://monumenteuitate.org/ro/monument/460/Ruginoasa-Sturdza-Cuza

Mulțumesc personal celor de la „Monumente Uitate”.

Poveștile de la Ruginoasa s-au terminat. Povestea DORDETUR continuă. Fiți pe fază! 

Reclame

Posted on 9 noiembrie 2013, in Călător în țara mea and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: