Palatul de la Ruginoasa (1): luxul și rafinamentul vremurilor apuse

Palatul de la Ruginoasa, in plina primavara

Îmi plac palatele, conacele (și coniacele), castelele. Unele dintre acestea mă înfioară, ca și mod de construcție. Ce-i drept… „nu te caci în gustul omului” (scuzați, dar mă exprim pe șleau) căci, până la urmă aceste construcții au reprezentat la bază, spații de locuit, aparținând unor proprietari cu bani. Mulți bani. Ce vorbesc. Extrem de mulți bani. Așa că, dacă astăzi ne mirăm de coloșii moderni, apăruți peste noapte, de parcă ar fi clădiri de orice altceva, nu loc de reședință, eu zic să domolim sentimentul, căci și personalitățile noastre, acum necuvântătoare, au exagerat. Pe alocuri foarte mult. Este la fel de adevărat că erau alte vremuri și alte idei. Spațiile cu luxul vremurilor apuse, au ajuns astăzi obiective turistice importante și foarte valoroase, ce întregesc patrimoniul nostru național.

Mereu când plec spre vizitarea locurilor de acest tip, am deja anumite stereotipuri formate. Până la urmă vorbim de bogăție și lux, nu de o modestă casa comemorativă! Ce mai ameliorează sentimentul de mâhnire și invidie pe traiul avut de boierii și domnii patriei, este frumusețea. Nu ai cum să nu apreciezi frumosul, în sensul lui pur și tare. Palatul domnitorului român Alexandru Ioan Cuza, din comuna Ruginoasa, intră în sfera mea de apreciere. Îl găsim în județul Iași, între localitățile Târgu Frumos și Pașcani (DN28) la vreo 60 km de capitala Moldovei, relativ bine ascuns de privirile trecătorului grăbit.

Este impunător într-adevăr, dar nu exagerat, având în vedere că moșia este destul de mare. Exteriorul este modelat în stil neogotic (arhitectul Johan Brandel), și iese din start din tiparul palatelor clasice și plictisitoare (inițial stilul a fost neoclasic). Ferestrele arcuite oferă o nuanță romantică clădirii (parcă aud o serenadă, cu o siluetă tandră ieșind pe balconul chic, în fața cavalerului, care o râvnește de atâta timp). De asemenea rozetele și turlele întregesc într-un mod deosebit aspectul general. O impresie foarte plăcută mi-a oferit-o și grădina-parc foarte mare și plină de un verde liniștitor, gândită de un neamț, pe nume Mehler. Întreaga moșie este bine aerisită și-ți oferă o libertate deplină în a te plimba agale pe alei.

Până să ajungem la interior, trebuie să vă precizez că istoria palatului de la Ruginoasa începe cu încrengătura de boieri români Sturdza, undeva pe la începutul anilor 1800. Înfățișarea palatului s-a schimbat în timp, de la un neoclasicism, la un stil mai îndrăzneț acelor perioade, un gotic restilizat, la cererea moștenitorului, Costache Sturdza. Câțiva ani buni mai târziu, moșia ajunge pe mâinile domnitorului Cuza, în urma unei licitații la Banca Moldovei. Însă cum domnitorul Principatelor era foarte ocupat și rar ajungea pe aici (spre deosebire de astăzi, chiar se făcea și treabă), de palat se ocupa doamna țării, Elena Cuza. S-au comandat materiale scumpe aduse de la Paris și au fost angajați meșteri pricepuți pentru a reda din nou frumusețea palatului de la Ruginoasa, care fusese abandonat financiar de Sturdzești.

În prezent la interiorul palatului regăsim biblioteca, biroul de lucru al domnitorului, o sufragerie, camera de oaspeți, dormitoarele, camera copiilor, camerele servitorilor dar și cămara. Trebuie să vă spun că impresia avută la vizitarea interiorului a fost neașteptat de plăcută, încăperile palatului fiind mobilate și aranjate cu gust… domnesc. Candelabre, șeminee, tablouri (inclusiv pictorul român N.Grigorescu), vestimentații, mătase, porțelan și alte podoabe. Ce mai, mult ștaif!

Și ce poate fi mai plăcut când însuși domnitorul Cuza te întâmpină de bun venit, ca o gazdă primitoare, transpus într-o hologramă ruptă parcă din Star Trek! – Bine te-am găsit 3D, stimabile! Sunt onorat și vă mulțumesc de primire, i-am răspuns.

Nu uitați dragilor, ca după vizitarea palatului, să faceți dreapta și să urmați drumul către biserica și cavoul moșiei. Iar la ieșire (pe partea stângă a grădinii), salutați cu drag o parte din personalitățile valoroase ale țării, sculptate într-un grup statuar interesant (dacă sunteți curioși de numele acestora, vizualizați fotografia de mai jos – Personalități din piatră).

Palatul de la Ruginoasa este monument istoric din anul 2004. Este adevărat că încercările de restaurare au fost mai multe de-a lungul timpului, și când au venit în sfârșit fondurile europene, lucrările au durat. Pentru mult timp frumosul palat a fost într-un anonimat nemeritat pentru frumoasa sa istorie. Pare că așteptarea a meritat! Palatul-muzeu a fost deschis la începutul acestui an și vă recomand cu drag să-l vizitați când aveți posibilitatea.

Dacă v-a plăcut articolul, vă dau o veste bună. Urmează curând partea a doua. De data asta vorbim de idile amoroase, blesteme și povești interesante de la Ruginoasa.

Hmm… stați pe DORDETUR!

FIȚI TURIȘTI CU BUNĂ ATITUDINE!

Reclame

Posted on 5 noiembrie 2013, in Călător în țara mea and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: