Indiana Jones și Peștera Muierii

Când eram mai mic și am auzit prima oară de această peșteră, am crezut că aici s-ar afla cea mai mare colonie de muieri din România, cel puțin! Știu că zâmbiți, dar mintea mea zglobie așa gândea pe atunci și recunosc că nu am avut curajul să întreb „…câte mai exact?”. Oricum, nimeni nu cred că știa răspunsul…

Și cum-necum (acum la o oarecare maturitate), am ajuns în comuna Baia de Fier din județul Gorj, care ni se înfățișează în stil hollywoodian cu numele gravat pe munții Parâng. Zona este recunoscută pentru exploatarea minereului de fier, dar și pentru singura mină de grafit din țară (și una dintre cele mai calitative din Europa) aflată în conservare din anul 2003, care, se pare că ar fi sub lupa unor investitori străini, să spunem deocamdată…curioși.

Revenind la treburile noastre, aici avem un important, dacă nu cel mai important, obiectiv turistic natural: Peștera Muierii sau Muierilor. Legenda spune că atunci când bărbații plecau să apere țara de năvălitori, femeile împreună cu odraslele se adăposteau aici. Totodată la gura peșterii, se pare că veneau femeile în zilele toride de vară să toarcă lâna. Și ce ziceam la început, pare să nu fi fost doar o imaginație prea bogată ci și o oarecare urmă de adevăr.

Peștera, cunoscută încă de prin neolitic, este o adevărată minunăție a celui mai bun artist în viață: natura. Cum a făcut artistul ăsta de i-a ieșit totul perfect, nu mă întrebați. Podoabele calcaroase, existente la vreo 700 m altitudine, dau un aer de eleganță și rafinament, parcă încă un motiv în plus să credem că omul e neputincios în fața naturii. Repede-repejor, stalactite, stalagmite (mereu le încurc), domuri la concurență cu Milano, candelabre, dantele peste interiorul castelelor din Valea Loarei, fosile și alte forme carstice ce așteaptă a fi descoperite la o simplă vizită. A, era să uit…îl avem și pe Moș Crăciun! Așadar dacă tot sunteți în dubii, vă mai spun că este una dintre cele mai mari peșteri din țară (peste 3,5 km, dintre care aproximativ 1 km turistic), este prima peșteră electrificată și se pare cea mai iubită de către călătorii de pretutindeni. Fără vreo mirare este Monument de Rezervație Naturală și Rezervație Speologică.

Aveți grijă să vă luați ceva pe voi (temperatura este cam de 9 grade pe scara frigului) și mai ales încălțări corespunzătoare (nu de alta dar unii mai confundă muntele cu marea), atenție la cap (dacă vă mai trebuie) șiiii…să fiți pregătiți pentru poziția de cocoșat. Locuitorii vechi ai peșterii, liliecii, sunt de multe ori un viu…tapet pe pereți. Nu se găsește la bricolaje, deci nu întrebați de preț. Se acceptă și fotografii, dar fără blitz (cu toate că lumea nu prea înțelege, iar batman e prea adormit să reacționeze). Atenție, stați aproape de grup (totuși păstrând distanța intimă), că se stinge lumina în urma voastră. La ieșirea din peșteră verificați ghiozdanul, geanta, buzunarele etc. pentru a nu lua călători fără bilet…

Pentru drumeți, poate și romantici, ar merge o plimbare scurtă de-a lungul Râului Galben. Până una alta zona e frumoasă și tinde să se dezvolte, mai ales cu superba creație umană de data asta, Transalpina.

 Mergeți să vedeți!

FIȚI TURIȘTI CU BUNĂ ATITUDINE!

 

Reclame

Posted on 29 octombrie 2013, in Călător în țara mea and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: