În căutarea ceramicii de Vama!

Ceramica de Vama

În acest an am ajuns în Ţara Oaşului, judeţul Satu Mare, o regiune etno-culturală situată între munţii Oaş şi Gutâi, care asigură un peisaj natural superb. Cu siguranţă cred că aţi auzit de prosperitatea celor care locuiesc aici, ce și-au construit case care mai de care din bani europeni (nu fonduri, ci muncă prin diferite ţări). Revenind totuşi la ceea ce ne interesează, poate brandul cel mai cunoscut pentru Ţara Oaşului este sărbătoarea Sâmbra Oilor din luna mai, la care nu am participat până acum din păcate şi poate vom vorbi de ea atunci când este cazul.

Unde am ajuns şi vă pot spune impresii concrete este centrul de ceramică de la Vama, o comună liniştită aflată în apropierea oraşului Negreşti-Oaş, capitala Ţării Oaşului, singurul oraş al regiunii. Din drumul principal (Satu Mare – Sighet) un indicator ne trimite către centrul de ceramică. Am lăsat maşina şi am pornit agale pe un drum de ţară ce mi-a trezit multe amintiri frumoase din copilărie. După câteva minute un alt indicator artizanal amplasat pe un stâlp ne invită la Casa Olarului. Ne-a întâmpinat singurul olar al zonei!, domnul Gheza (naţionalitate maghiară) care împreună cu familia sa (soţia şi fiica) păstrează tradiţia olăritului şi unul dintre brandurile zonei, care din păcate nu se bucură de cea mai bună promovare. Totuşi munca olarului (moştenită de la bunicul şi tatăl său) este demnă de respect şi apreciere, iar ce iese din mâinile sale este o adevărată operă de artă, care se pare că ajunge în toate colţurile lumii. Am poposit câteva minute în atelierul de lucru, unde domnul Gheza a prezentat rapid modul şi tehnica de realizare a obiectelor de artizanat printr-o sesiune live. Încăperea, pe lângă mirosul specific al ceramicii proaspăt lucrate, are un aer în care domnește truda și măiestria.

Am urcat apoi la etaj unde sunt expuse spre vânzare produsele și am achiţionat câteva suveniruri după ce m-am învârtit ca un titirez. Ca idee, ceramica de Vama se caracterizează prin culori deschise precum galben, verde, albastru şi diverse motive stelare, geometrice, spirale, antropomorfe etc. O tehnică interesantă este conturul prin zgâriere.

Vă recomand cu căldură să mergeţi aici dacă aveţi ocazia. Știu că distanța este foarte mare dar dacă vă aflați în nordul țării nu ezitați! Domnul Gheza, rămas singurul olar în activitate din zonă, este o persoană foarte cumsecade, dispusă la dialog, iar Casa Olarului este un loc cu bun gust şi multă muncă. Pentru asta eu mă înclin.

FIȚI TURIȘTI CU BUNĂ ATITUDINE!

Reclame

Posted on 24 octombrie 2013, in Călător în țara mea and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: